Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ημικρανία

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ένα σύνδρομο εν πολλοίς άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά και στην ιατρική κοινότητα.

Συμπτώματα της νόσου

Η πολύ έντονη κόπωση χαρακτηρίζει αυτό το σύνδρομο. Στις ακραίες μορφές του ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές δραστηριότητες ,όπως είναι το λούσιμο των μαλλιών του. Πολλοί ασθενείς παραμένουν στο σπίτι ή ακόμα χειρότερα μένουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι τους. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι ασθενείς έχουν υπερβολική κόπωση μετά από σωματική ή ψυχική δραστηριότητα (post exertional malaise).

Οι ασθενείς επίσης έχουν νευρογνωστικές εκδηλώσεις. Μπορεί να έχουν προβλήματα μνήμης, δυσκολία στο να εκφράζουν τις σκέψεις τους ή να κατανοούν συλλογισμούς. H δυσκολία συγκέντρωσης αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό. Οι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης διαταραχές στον ύπνο. Δεν έχουν αναζωογονητικό ύπνο, έχουν δυσκολία είτε στην έλευση είτε στη διατήρηση του ύπνου ή και στα δύο μαζί. Κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό του ύπνου, δηλαδή κοιμούνται την ημέρα και είναι ξύπνιοι το βράδυ.

Ένα άλλο σύμπτωμα της νόσου είναι ότι παρουσιάζουν ορθοστατική δυσανεξία. Κατά την έγερση σε όρθια θέση παρουσιάζουν ζάλη, ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρόμο, νιώθουν ότι όλα μαυρίζουν.

Μία μεγάλη πλειοψηφία ασθενών παρουσιάζει μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, πόνο στην κοιλιά ή στο θώρακα, πόνο πίσω από τα μάτια ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

Κάποιοι άλλοι έχουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, αλλεργίες ή ευαισθησία σε τρόφιμα σε μυρωδιές κ.ο.κ.

Αιτιολογία

Δεν έχουμε καθορίσει σαφή αιτιολογία του συνδρόμου, αλλά η ιατρική επιστήμη το έχει συσχετίσει με διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, διαταραχή του ανοσολογικού συστήματος και διαταραχή του άξονα της κορτιζόλης.

Ένας από τους ιούς που οδηγεί στον σύνδρομο είναι o covid 19. Εξαιτίας αυτού του ιού μπορούμε να υπολογίσουμε ότι τα κρούσματα του συνδρόμου τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν ραγδαία και ίσως το σύνδρομο γίνει πιο κατανοητό από την ιατρική κοινότητα.

Μεγάλο παράπονο των ασθενών είναι ότι ακόμα και οι γιατροί δεν τους παίρνουν στα σοβαρά. Πολλοί από τους ασθενείς αναφέρουν ότι όταν λένε στους γιατρούς τους ότι έχουν κούραση τους απαντάνε ότι έχουν και οι ίδιοι (οι γιατροί.) Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό για τους ασθενείς, γιατί οι γιατροί δείχνουν με αυτόν τον τρόποι ότι δεν τους πιστεύουν.

Τι πρέπει να αποκλείσουμε πριν τη διάγνωση του συνδρόμου

Για να φτάσουμε στη διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης πρέπει να αποκλείσουμε αρκετά νοσήματα που έχουν παρόμοια εικόνα όπως λοιμώξεις, ενδοκρινολογικά, ρευματολογικά, αιματολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία του συνδρόμου οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει πολλαπλά θεραπευτικά σχήματα, αλλά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καθορίσει ακόμα την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τι κάνουμε στο ιατρείο μας

Η φυσική ορμονική εξισορρόπηση που εφαρμόζουμε στο ιατρείο μας έχει καταφέρει να βοηθήσει ασθενείς που παρουσιάζουν εικόνα συμβατή με το σύνδρομο. Οι ασθενείς μας συνήθως παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της κλινικής τους εικόνας εντός των πρώτων έξι μηνών εφόσον ακολουθούν το πρόγραμμά που τους συστήνουμε. Με ενδελεχή κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, με το να χρησιμοποιούμε σύγχρονες εξετάσεις εντοπίζουμε διορθώσιμες βιοχημικές και ορμονικές εκτροπές και προσφέρουμε ίαση σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως δεν έχουν διάγνωση ή ακόμα χειρότερα έχουν διαγνωστεί λανθασμένα και πολλές φορές λαμβάνουν θεραπεία που μπορεί να επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Παρακολοθήστε εδώ την ομιλία για τον σύνδρομο χρόνιας κόπωσης στο πανελλήνιο συνέδριο: Γεφυρώνοντας τις βαθμίδες περίθαλψης.

Δείτε Επίσης

Τριχόπτωση

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Δυσκοιλιότητα

Αντιγήρανση