Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Υποθυρεοειδισμός

Υπολογίζουμε  ότι το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υποθυρεοειδισμό χωρίς μάλιστα  να το γνωρίζει. Ένας δυσλειτουργικός θυροειδής μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε παράμετρο της υγείας. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια από τις πιο αδιάγνωστες ορμονολογικές παθήσεις, παρά τις ύπαρξη «ευαίσθητων» βιοχημικών μετρήσεων, η αξιολόγηση των οποίων πολλές φορές δεν είναι η αρμόζουσα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που αγκαλιάζει την τραχεία. Τα κύτταρά του απορροφούν το ιώδιο που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, του ιωδιούχου αλατιού καθώς και των συμπληρωμάτων και το ενώνουν με το αμινοξύ τυροσίνη. Αυτό μετατρέπεται σε δεύτερο βαθμό σε θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4. Ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει αυτές τις ορμόνες και ταξιδεύουν στο σώμα μέσω του αίματος. Σε κανονικές συνθήκες το 80% των θυροειδικών ορμονών είναι στην μορφή της Τ4 και το 20% της Τ3. Η Τ3 είναι βιολογικά πιο δραστική και πιο ισχυρή από την Τ4. Η μετατροπή σε Τ4 ή Τ3 μπορεί να γίνει και μέσα στον θυροειδικό αδένα καθώς και σε κάποια άλλα όργανα, όπως στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί σαν το βαρόμετρο του σώματος. Η κυριότερη λειτουργία του είναι να βοηθάει τα κύτταρα να μετατρέπουν το οξυγόνο και τις θερμίδες σε ενέργεια. Αυτός ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση, την θερμοκρασία του σώματος, τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη.

Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου απελευθερώνει την ορμόνη TRH (Thyrotropine-releasing Hormone).H TRH δίνει σήμα στην υπόφυση να απελευθερώσει την TSH (Thyroid Stimulating Hormone). H TSH δίνει εντολή στον θυρεοειδή αδένα να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και να τις απελευθερώσει στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα μας είναι υψηλά, υπάρχει ένα αρνητικό σύστημα ανατροφοδότησης (feedback), ώστε να μειωθεί η παραγωγή TSH. Γι’ αυτό η υψηλή TSH είναι ενδεικτική υποθυρεοειδισμού, ενώ η χαμηλή TSH μπορεί να είναι ενδεικτική υπερθυρεοειδισμού.

Αιτίες υποθυρεοειδισμού

Οι παράγοντες που προκαλούν υποθυρεοειδισμό είναι πάρα πολλοί όπως:

  • Έκθεση σε ραδιενέργεια,
  • Υπερκατανάλωση σόγιας: Μπορεί να παρεμποδίσει  τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των  ορμονών.
  • Κάποια αντιθυρεοειδικά φάρμακα όπως το λίθιο και η αμιωδαρόνη (angoron).
  • Ακτινοθεραπείες στην περιοχή του λαιμού και της κεφαλής.
  • Υπερβολική κατανάλωση ωμών βρογχοκηλογόνων (goitrogens) φαγητών, όπως το μπρόκολο, γογγύλια, ραπανάκια , κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελών που καταστέλλουν την λειτουργία του αδένα.
  • Θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου για υπερθυρεοειδισμό και νόσο Graves.
  • Μετεγχειρητικά, η αφαίρεση όλου ή μερικώς του θυρεοειδή αδένα λόγω οζιδίων ή καρκίνου.
  • Επινεφριδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή δυσλειτουργία των επινεφριδίων
  • Δηλητηρίαση από υδράργυρο, εξ αιτίας οδοντιατρικών αμαλγαμάτων που περιέχουν υδράργυρο. Τα αμαλγάματα αυτής της σύστασης έχουν συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα όπως το Αλτζχάιμερ (Alzheimer), υπογονιμότητα, νευροδιαβιβαστικές ανισορροπίες και προβλήματα  στον θυρεοειδή.

Κατά συνέπεια η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει  την λειτουργία όλων ουσιαστικά των οργάνων του σώματος παράγοντας μια ποικιλία συμπτωμάτων που πολλές  φορές η αξιολόγησή τους αποδίδεται σε διαφορετικές αιτίες. Οι ασθενείς αναζητούν  λύση στα προβλήματά τους  σε διαφορετικές ειδικότητες ιατρών και καταλήγουν στο να αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία λαμβάνοντας  πολλαπλές αγωγές για τα διάφορα συμπτώματα τους. Η διάγνωση του  υποθυρεοειδισμού διαλάθει και οι ασθενείς έχουν κακή ποιότητα ζωής και παρουσιάζουν συνεχώς νέα και φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους συμπτώματα ή παθολογικές τιμές στις εξετάσεις αίματος.

Για να δεις τα συμπτώματα και τα σημεία  του υποθυρεοειδισμού κάνε κλικ εδώ      

Δείτε Επίσης

Υποθυρεοειδισμος

Τριχόπτωση

Υπογoνιμότητα(δυσκολία σύλληψης)

Δυσκοιλιότητα

Αντιγήρανση