Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τελευταία Νέα » Το κεφίρ

Το κεφίρ

Είναι προϊόν ζύμωσης γάλακτος, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους ¨σπόρους¨ κεφίρ. Οι σπόροι κεφίρ καλλιεργούνται συνήθως σε αγελαδινό γάλα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάλα κατσικίσιο , πρόβειο ακόμα και βουβαλίσιο.  Οι σπόροι κεφίρ δεν είναι σαν τους σπόρους δημητριακών αλλά είναι αποικίες μυκήτων και βακτήρια γαλακτικού οξέος. Μοιάζουν στην όψη με κουνουπίδι. Ο μηχανισμός δημιουργίας αυτών των ¨σπόρων¨ δεν είναι γνωστός και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τους παράξουμε, μπορούμε όμως να τους ¨καλλιεργήσουμε¨. θα εξηγήσουμε στην συνέχεια τον τρόπο καλλιέργειας των σπόρων κεφίρ.  Το κεφίρ γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη δημοτικότητα καθώς πολλοί το χρησιμοποιούν συχνά σε ροφήματα, τυριά, ακόμα και σε προϊόντα ομορφιάς.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι προέρχεται από τα βουνά του Βόρειου Καυκάσου. 

Το κεφίρ, εκτός από  συνδυασμός ζωντανών υγιών βακτηριδίων  και στελεχών μυκήτων, είναι επίσης πλούσιο σε πολύτιμα ένζυμα, πρωτεΐνες , βιταμίνες, μέταλλα και πρεβιοτικά. Αναφέρουμε παρακάτω τα συστατικά του κεφίρ τα οποία όμως διαφέρουν στην ποιότητα και την ποσότητα που απαντώνται  ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειάς του:

Βακτήρια: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Delbrueckii, Lactobacillus delbrueckii subsp. Lactis, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus keranofaciens subsp. keranofaciens, Lactobacillus keri, Lactobacillus paracasei subsp. paracasei Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus sake, Lactococcus lactis subsp. Cremoris, Lactococcus lactis subsp. Lactis, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. Cremoris, Leuconostoc mesenteroides subsp. Dextranicum, Leuconostoc mesenteroides subsp. Mesenteroides, Streptococcus thermophilus 

Μύκητες : Chamaerops humilis, Kazachstania unispora, Kazachstania exiguaKazachstania exigua, Kluyveromyces siamensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces martiniae, Saccharomyces unisporus

Μια μερίδα κεφίρ περιέχει περίπου( εξαρτάται από τον τρόπο καλλιέργειας):

  • Πρωτεΐνη : 9gr (όταν ένα αυγό έχει 6gr)
  • Ασβέστιο: 10% RDI(=συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη)
  • Φώσφορο: 15% RDI
  • Βιταμίνη B12: 12% RDI
  • Ριβοφλαβίνη (γνωστή ως βιταμίνη B2):10% RDI
  • Μαγνήσιο : 3% RDI
  • Κάλιο:18% RDI 400mg

Τα οφέλη για την υγεία από την συχνή κατανάλωση του κεφίρ είναι πολλά.  Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την υγεία όταν το καταλώνουμε συχνά, βοηθώντας την πέψη, τον έλεγχο του βάρους ακόμα και την πνευματική υγεία.

Συγκεκριμένα  το κεφίρ με την υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά και πρεβιοτικά που περιέχει  είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Μπορεί να επαναφέρει την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Το κεφίρ το χρησιμοποιούμε σε θεραπείες για τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα. Η υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συνολική υγεία. Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και νευρολογικά νοσήματα με τη διαταραγμένη χλωρίδα του εντέρου. (gut brain immune axis). Το κεφίρ βοηθά σε δυσπεψίες , αλλά και στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Το κεφίρ έχει περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι.

Βελτιώνει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (και κατά συνέπεια των καταγμάτων) , η οποία είναι πολύ συχνή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των οστών και να προλάβουμε ή να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της οστεοπόρωσης. Το κεφίρ που παρασκευάζεται από γάλα με πλήρη λιπαρά , δεν είναι μόνο εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2 που παίζει μεγάλο ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη σωστή κατανομή του ασβεστίου στον οστίτη ιστό. Με τον εμπλουτισμό της διατροφής με  βιταμίνη K2 μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων.

Το κεφίρ έχει λίγη λακτόζη. Είναι ένα ρόφημα πολύ καλύτερα ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη απ’ ότι το γάλα. Επίσης οι γαλακτοβάκιλλοι που περιέχει μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ.

Μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση καρκίνου. Όταν τα κύτταρα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα τότε έχουμε τις διάφορες μορφές καρκίνου. Τα προβιοτικά σε γαλακτοκομικά  προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, μειώνουν την ανάπτυξη καρκίνων, καθώς τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Με την τόνωση του ανοσοποιητικού, το κεφίρ βοηθά και στην βελτίωση συμπτωμάτων άσθματος και αλλεργιών.

Μπορεί να μειώσει το ζάχαρο (σάκχαρο) νηστείας στους διαβητικούς.

Βελτιώνει την στοματική υγιεινή και προλαμβάνει την φθορά των δοντιών .

Προβιοτικά που περιέχονται στο κεφίρ, όπως το Lactobacillus kefiri ,αναστέλλουν την αύξηση βλαβερών βακτηριδίων όπως η σαλμονέλα, το E coli και το ελικοβακτήριο του πυλωρού.

Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες έχει και το κεφιράν  . Το κεφιράν είναι οι κολλώδεις ίνες ανάμεσα στους  ¨σπόρους¨ του κεφίρ και είναι ένας διαλυτός πολυσακχαρίτης. Είναι επίσης μια σημαντική ένδειξη ότι το κεφίρ μας είναι υγιές και αναπτύσσεται.

Πότε πίνουμε το κεφίρ?

Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι αν καταναλωθεί συγκεκριμένη ώρα της ημέρας , θα έχει καλύτερη απόδοση . Το προσθέτουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, όποτε μας ευχαριστεί και μας εξυπηρετεί.

Που το βρίσκουμε

Ρόφημα κεφίρ μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ. Στο ρόφημα αυτό δεν περιλαμβάνονται οι σπόροι κεφίρ. ¨Σπόρους¨ για να παράγετε μόνοι σας το κεφίρ μπορείτε να βρείτε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή από γνωστούς σας, που μπορεί να διαθέτουν και καλλιεργούν αυτόν τον θησαυρό υγείας. ( Οι ασθενείς μας μπορούν να ζητάνε και από το ιατρείο μας ) .

Οδηγίες παρασκευής και καλλιέργειας κεφίρ

Τί θα χρειαστούμε:

  • 1 γυάλινο βάζο
  • 1 κ.σ σπόρους κεφίρ
  • 2 κούπες τσαγιού ζωικό  γάλα της επιλογής σας(προτιμάμε βιολογικό)
  • 1 πλαστικό σουρωτήρι
  • Ξύλινο ή πλαστικό αναδευτήρι
  • Ένα μικρό κομμάτι ύφασμα
  • 1 λαστιχάκι

Διαδικασία

  • Αφού βάλουμε τους σπόρους στο βάζο προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το πλαστικό ή ξύλινο αναδευτήρι.
  • Σκεπάζουμε (προσοχή δεν κλείνουμε ποτέ σφιχτά το  βάζο με το καπάκι του, διότι λόγω της ζύμωσης μπορεί να σπάσει ) με ύφασμα το οποίο ασφαλίζουμε γύρω από το βάζο με ένα λαστιχάκι.
  • Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση 1-2 24ωρα, ανάλογα την εποχή (το καλοκαίρι γίνεται πιο γρήγορα).
  • Σουρώνουμε χρησιμοποιώντας το πλαστικό σουρωτήρι και το ξύλινο ή πλαστικό αναδευτήρι  και πίνουμε το σπιτικό μας κεφίρ.
  • Επανατοποθετούμε τους σπόρους στο βάζο και προσθέτουμε γάλα για την επόμενη φορά.