Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ημικρανία

Θυρεοειδίτιδα

Η θυρεοειδίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τη φλεγμονή στον θυρεοειδή αδένα και ουσιαστικά σημαίνει την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν και αποθηκεύουν τις ορμόνες που αυτός ο αδένας παράγει.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας

Ο θυροειδής είναι ο αδένας που ουσιαστικά ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν την ενέργεια που παίρνουμε από τις τροφές. Τον βρίσκουμε στον λαιμό μας ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. (Το μήλο του Αδάμ είναι πιο εμφανές στους άνδρες).

Ο θυροειδής αδένας μοιάζει με πεταλούδα και παράγει ως κύρια ορμόνη τη θυροξίνη. Χρησιμοποιεί το ιώδιο της τροφής για την παραγωγή της θυροξίνης από το αμινοξύ τυροσίνη. Ως ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού μπορεί να επηρεάζει πλειάδα οργανικών συστημάτων από την μνήμη και τη διάθεσή μας ως την θερμοκρασία των κάτω άκρων. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς (είτε η υπολειτουργία του είτε η υπερλειτουργία του) μπορεί να προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα ποικίλης εντόπισης και έντασης.


Υπάρχουν διάφορες μορφές θυρεοειδίτιδας ανάλογα με την αιτία:

  • Hashimoto θυρεοειδιτιδα (χασιμότο): Αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού. ( αυτοάνοσης αρχής). Στις εξετάσεις αίματος βρίσκουμε αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης και έναντι της θυρεοσφαιρίνης.  O υποθυρεοειδισμός που καταλείπει πολλές φορές είναι δυσδιάγνωστος και αποτελεί την κύρια αιτία πολλαπλών συμπτωμάτων  φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους. Η λήψη ενός λεπτομερούς  ιστορικού μπορεί να οδηγήσει στην πιο εύκολη διάγνωση του.

  • Υποξεία θυρεοειδίτιδα(De quervain thyroiditis): Αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στο θυρεοειδή οφειλόμενη συνήθως σε ιογενή λοίμωξη. Ο κορωνοϊος και η νόσος Covid 19 που αυτός προκαλεί έχουν συσχετιστεί με περιπτώσεις υποξείας θυρεοειδίτιδας.

  • Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό: προκαλεί παροδικό υπερθυρεοειδισμό μετά την γέννα ακολουθούμενος από υποθυρεοειδισμό.

  • Θυρεοειδίτιδα φαρμακευτικής αιτιολογίας: Το φάρμακο που πιο συχνά προκαλεί θυρεοειδίτιδα είναι η αμιωδαρόνη (Angoron)( τη χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση αρρυθμιών). Είναι η μόνη περίπτωση θυρεοειδίτιδας που μπορεί να χρειαστούν αντι θυρεοειδικά φαρμακα ανάλογα με τον τύπο της θυρεοειδίτιδας που προκαλεί.

  • Οξεία Θυρεοειδιτιδα οφειλόμενη σε μικρόβιο (π.χ staphylococcus)

Τα συμπτώματα  ποικίλουν ανάλογα με το ποια είναι η κυρίαρχη ορμονική διαταραχή: υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός.  Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί πλειάδα συμπτωμάτων που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Ο υπερθυρεοειδισμός ( περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών) προκαλεί ανησυχία, αϋπνία, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, κόπωση, απώλεια βάρους, ,ευερεθιστότητα, εφίδρωση, Στις θυρεοειδιτιδες ο υπερθυρεοειδισμός είναι παροδικός. Η καταστροφή του αδένα προκαλεί την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών με επακόλουθο τον υπερθυρεοειδισμό. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί στην αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού δεν απαιτούνται αντι- θυρεοειδικά φάρμακα. (όπως Thyrostat, Unimazole, Propylthiouracil)

Δείτε Επίσης

Θυρεοειδίτιδα

Τριχόπτωση

Υπογoνιμότητα(δυσκολία σύλληψης)

Δυσκοιλιότητα

Αντιγήρανση